IMPERIALGROUP
Keressen ingatlanaink között!
Kérjen árfigyelést!
Tekintse meg 3D-s ingatlanbejárásainkat!
Ingyenes hitelügyintézés!
Kösse meg nálunk lakásbiztosítását!
Rendelje meg nálunk energetikai tanúsítványát!
Bízzon meg minket eladó ingatlanjával!
Keresés mentés, értesítések változásokrólFelhasználónév: Jelszó: | regisztráció
 
Így ne vásároljon ingatlant külföldön2018. december 4. (kedd) 09:04 - news/93_0_t.jpgÍgy ne vásároljon ingatlant külföldön

A helyi ingatlanpiaci viszonyokat és jogrendszert nem ismerő magyar vásárlókat könnyen csőbe húzhatják a furfangos közvetítők, és a nagy távolság sem segíti a sikeres vásárlást.

Különleges környezet, vonzó befektetési lehetőség, vagy munkához kapcsolódó költözés – sok oka lehet annak, ha valaki ingatlan vásárlására adja a fejét külföldön. Azonban lehetnek olyan buktatók, nem várt akadályok, amelyek elkerülik az ingatlanszakmában kevésbé jártasak figyelmét.

Az első és egyik legalapvetőbb probléma, hogy nagy valószínűséggel nem vagyunk tisztában a helyi viszonyokkal. Magyarországon ismerjük a saját országunkban kialakult értékrendet, tudjuk, hogy milyen különbségek vannak a Balaton és a Velencei-tó között, és tisztában vagyunk a fővárosban a pesti és budai oldal tulajdonságaival. Más országban ez az alapvető háttértudás általában hiányzik. 

Kívülálló szerepből nehéz felmérni, hogy a keresleti vagy kínálati piacon mozgunk-e, így könnyen fizethetünk jóval magasabb árat, mint kellene. Mivel általában nem ismerjük behatóan a helyi jogrendszert és a nyelvet, előfordulhat, hogy már a tulajdoni lapot sem tudjuk elolvasni, vagy nem értjük részleteiben – és már el is veszítettük az irányítást.

„Egy külföldi ingatlanvásárlásnál elsősorban azt látjuk, amit láttatni szeretnének velünk. A kulturális, nyelvi és jogi tényezőkből kifolyólag nagyon nehezen lehet felmérni egy külföldi piac lehetőségeit, és nagy az esélye annak, hogy nem fogunk valódi értéket vásárolni. Persze, vannak jól megkoreografált ajánlatok” – mondta Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonosa.

Olaszországban és Spanyolországban bevett szokás, hogy a potenciális vásárlónak egy komplett programot szerveznek körbevezetéssel, gasztronómiai különlegességekkel, hogy kellemes hangulatban teljen az ingatlannézés. Majd olyan magas áron adják el az ingatlant, ami bőven magában foglalja a kedves fogadtatást is – és amit a helyi lakosok sosem fizetnének ki érte.

Egy másik jelentős probléma maga a távolság. Pl. Tenerifén vásárolunk egy számunkra kedves ingatlant, azonban életvitelszerűen nem tartózkodunk ott, nem tudhatjuk, hogy az üzemeltető mit kezd vele a távollétünkben. Akár magán, akár üzleti célra vásároltunk, nagy távolságból nem vesszük észre, ha feketén kiadja az ingatlant.

Ha mégis a külföldi ingatlanvásárlás mellett döntünk, a következőt tanácsokat érdemes megfogadni:

  • Mérlegeljük, hogy mit kockáztatunk és miért. A szállodában ért benyomások nem adnak elég alapot egy ingatlan megvételére.
  • Figyeljünk a feltűnő aránytalanságokra! Ha túl kedvező ajánlatot kapunk, ott csalást lehet sejteni. Még ha az eladó megszorul, akkor sem jellemző, hogy adott ár alatt hajlandó eladni az ingatlant.
  • Ne felejtsük, hogy a helyi ingatlanközvetítő valószínűleg a saját és az eladó érdekeit fogja szem előtt tartani, nem a miénket!

„Összességében érdemesebb azon a piacon befektetni a pénzünket, ahol megkerestük azt, hiszen így nagyobb ráhatásunk van az egész folyamatra. Még laikusként is jobban értünk a hazai ingatlaneladáshoz és -vételhez, mint a külföldön történőhöz” – állítja a szakértő.

Twitter Share on Google+
Vissza
 
 

Gyorskeresés

Típus:
Megye:
Kerület:
Település:
Ár: -
Méret: - m2
19 találat
Részletes kereső