IMPERIALGROUP
Keressen ingatlanaink között!
Kérjen árfigyelést!
Tekintse meg 3D-s ingatlanbejárásainkat!
Ingyenes hitelügyintézés!
Kösse meg nálunk lakásbiztosítását!
Rendelje meg nálunk energetikai tanúsítványát!
Bízzon meg minket eladó ingatlanjával!
Keresés mentés, értesítések változásokrólFelhasználónév: Jelszó: | regisztráció
 
Újjáéledt a vidéki ingatlanpiac, csúcson az érdeklődők száma2020. június 10. (szerda) 12:25 - Újjáéledt a vidéki ingatlanpiac, csúcson az érdeklődők száma

Vidéken már talpra állt az ingatlanpiac, a fővárosban viszont erre még várni kell.

Két héttel a vidékre vonatkozó korlátozó intézkedések enyhítése után érezhetően megváltozott az ingatlanpiaci klíma – derül ki az Otthon Centrum friss közleményéből.

„Az eladások háromnegyede a közép-magyarországi régión kívül történik” – számolt be a cég elemzési vezetője, Soóki-Tóth Gábor, aki szerint a vételi ajánlatok terén viszont kisebb a főváros lemaradása: 32 százalékos. „Ez azt jelenti, hogy lennének vevők a fővárosban is, az eladók és a vásárlók elképzelései azonban ott nehezebben találkoznak, mint vidéken.”

A vidéki piac újraéledése a közlemény szerint egyértelműen összefügg a kormányzati intézkedések könnyítésével: a kezdeti sokk után az emberek gyorsan igyekeznek visszatérni korábbi életvitelükhöz, a korlátozások részleges feloldása erősítette biztonságérzetüket, az elhalasztott vételi vagy eladási szándékok ismét előtérbe kerültek.

A nyitás hatása az Otthon Centrum előző heti számaiban is jól érzékelhető: a telefonon érteklődők száma többhetes visszafogottság után csúcsot döntött, ahogy az ingatlanok megtekintése és a megbízások száma is. Vevő oldalról a vételi ajánlatok és eladások száma már megközelíti a vírus előtti utolsó hét értékét.

Az eladói és vevői aktivitást mérő adatokból úgy tűnik, vidéken teljesen visszatért az élet, míg Budapesten egyelőre 20-25 százalékkal pörög gyengében a piac, mint a vírus megjelenése előtti hetekben”

– magyarázta Soóki-Tóth Gábor.

A kedvező irányt jelző mutatószámok mellett a lezárt eladások számában – bár itt az aktivitási mutatókat messze felülmúló ütemben javult a statisztika a vészhelyzet kihirdetése óta eltelt hetekben – továbbra is érzékelhető némi bizonytalanság. Jelenleg a korlátozások bevezetése előtti hetekben lezárt ügyleteknél mintegy 60 százalékkal kevesebb, a tavalyi év azonos időszakához képest kétharmados az elmaradás – tette hozzá az elemzési vezető.

Mindez a budapesti ingatlanpiacra még nem érvényes. A fővárosi tanácsadók továbbra is jellemzően telefonon, interneten bonyolítják ügyleteik jelentős hányadát, az ingatlanok mutatása egyelőre a korábbiakhoz képest visszafogottabb számban történik.

 

 
Twitter Share on Google+
Vissza
 
 

Gyorskeresés

Típus:
Megye:
Kerület:
Település:
Ár: -
Méret: - m2
28 találat
Részletes kereső