IMPERIALGROUP
Keressen ingatlanaink között!
Kérjen árfigyelést!
Tekintse meg 3D-s ingatlanbejárásainkat!
Ingyenes hitelügyintézés!
Kösse meg nálunk lakásbiztosítását!
Rendelje meg nálunk energetikai tanúsítványát!
Bízzon meg minket eladó ingatlanjával!
Keresés mentés, értesítések változásokrólFelhasználónév: Jelszó: | regisztráció
 
Megindult a kamatemelés, mit jelent ez a hitelfelvevőknek, mit lehet és érdemes most tenni?2019. április 23. (kedd) 14:27 - Megindult a kamatemelés, mit jelent ez a hitelfelvevőknek, mit lehet és érdemes most tenni?

2011 után most először hajtott végre kamatemelést az MNB. Egyelőre csupán óvatos elmozdulásról van szó, az egynapos (bankok számára elérhető) betéti kamatot emelte meg 0,1 százalékponttal a jegybank, a köztudatban alapkamatként értelmezett 0,9%-os kamatmérték nem változott. Milyen jelentőséggel bír mindez a hiteleink és megtakarításaink szempontjából? Mi várható a 0,9%-os alapkamat jövőjét illetően? Gyors elemzés a Bankmonitortól.

A 0,1%pontos kamatemelés a bankok által elhelyezett betétekre vonatkozik. Fontos kiemelni, hogy még az emelést követően is mindössze -0,05 % az egy napos betéti kamat. Nem tévedés: negatív érték.

Mégis milyen jelentősége van mindennek?

 • Az MNB több mint 7 év után emelt először kamatot. A jegybank már korábban jelezte, hogy az infláció elérte azt a szintet, ahol a kamatok kiigazítása megkezdődhet.
 • Minden jegybank számára fontos, hogy lehetőség szerint el tudja kerülni a nagymértékű kamatemeléseket (ezzel ugyanis elkerüli, hogy a gazdaság szereplői hirtelen és kapkodó döntéseket hozzanak). A mai kamatemelés is inkább jelzés értéke miatt fontos.
 • Vélhetően az MNB mindent megtesz majd annak érdekében, hogy a 0,9%-os alapkamat szép lassan, időben minél elnyújtottabban emelkedjen majd.
 • Jól érzékelhetően mind a lakosság, mind a vállalati hitelfelvevők vonatkozásában az MNB azon célja, hogy mindenki a hosszú távon fix kamatozású hiteleket válassza. A meglévő hitelek esetében pedig szorgalmazza a változó kamatozás hosszú távú kamatozásra váltását.

Fontos tudnivalók hitelfelvevőknek

 • A lakáshitelek kamatozása jellemzően három kamatszinthez kötődhet:
  1. BUBOR (változó kamatozású hitelek)
  2. állampapír-hozamok
  3. BIRS (a hosszú távon rögzített kamatozású lakáshitelek)
 • Az alapkamat (0,9%) a BUBOR szempontjából fontosabb. Igaz ugyanakkor, hogy már a BUBOR is nagyon rég eltávolodott az alapkamattól. Ma például a 3 hónapos BUBOR értéke 0,13%, azaz sokkal alacsonyabb, mint az alapkamat.
 • BUBOR az elmúlt napokban nem emelkedett, vélhetően a mai bejelentés hatására minimális növekmény bekövetkezik egy héten belül.
 • Az 5, 10 és még hosszabb időre fixált kamatozású (kamatperiódusú) lakáshitelek esetében meghatározó állampapíroknál és a BIRS-nél sem látható érdemi elmozdulás az idei évben, sőt inkább csökkenés volt megfigyelhető. A mai MNB döntés hatására első lépésben várhatóan a csökkenő trend vált át stagnálásba.

Hosszabb távon azonban a kilátások egyértelműek: mind a BUBOR, mind az állampapír-hozamok és a BIRS emelkedni fog. Ma csupán egy kérdés nyitott: az emelkedés mértéke és időzítése. Erre azonban még a jósok sem tudnak válaszolni, hiszen itt már a nemzetközi folyamatok is nagymértékben meghatározóak lesznek.

Mit tehetnek a jelenlegi lakáshitellel rendelkezők és az új hitelt felvenni szándékozók?

Az újonnan hitelt felvevők számára egyértelmű, hogy hosszú távon rögzített kamatozást érdemes választani. Személyi kölcsönöknél a bankok 90%-a csak ilyen konstrukciót kínál (azért érdemes biztosra menni és nem belenyúlni a maradék 10%-ba). A lakáshitelek esetében pedig bármennyire is többe kerül a 10 éves kamatrögzítés (kamatperiódus), sokkal inkább ezt érdemes választani.

10 millió Ft lakáshitel felvételénél (20 éves futamidőre, átlagos jövedelem mellett) a következőkkel érdemes számolni:

 • változó kamatozású hitel (akár rövid távon emelkedő kamat és törlesztőrészlet): 2,5%-os kamat és 53 000 Ft/hó havi induló törlesztés
 • 10 évig fix kamatozású konstrukció: 4,3%-os kamat 62 200 Ft/hó (első 10 évben fix) törlesztőrészlet

A meglévő hitellel rendelkezőknek még most, a kamatemelkedési trend kezdetén érdemes megvizsgálni a korábban aláírt szerződést, és ha változó kamatozást tartalmaz, akkor egy fix kamatozású konstrukcióra lecserélni.Kifejezetten rossz taktika megvárni az érdemi kamatemelkedést, mert akkor már a rögzített kamatozású hitelek is drágábbak lesznek.

Hogyan hat a kamatemelkedés a változó kamatozású hitelekre?

Mint az alábbi ábránkon látható: minél hosszabb (hátralévő) futamidejű a hitelszerződésünk, annál nagyobb mértékben hat a havi törlesztőnkre a kamatemelkedés.

Mi várhat a megtakarításainkra?

A lakossági állampapírok kamata idén már 0,5%ponttal emelkedett, így hirtelen elmozdulásra nem számítunk. A bankbetétek esetében az MNB mai lépése még kevés lesz érdemi emelkedéshez.

Twitter Share on Google+
Vissza
 
 

Gyorskeresés

Típus:
Megye:
Kerület:
Település:
Ár: -
Méret: - m2
26 találat
Részletes kereső