IMPERIALGROUP
Keressen ingatlanaink között!
Kérjen árfigyelést!
Tekintse meg 3D-s ingatlanbejárásainkat!
Ingyenes hitelügyintézés!
Kösse meg nálunk lakásbiztosítását!
Rendelje meg nálunk energetikai tanúsítványát!
Bízzon meg minket eladó ingatlanjával!
Keresés mentés, értesítések változásokrólFelhasználónév: Jelszó: | regisztráció
 
Kevesebb az épülő új ingatlanra felvett hitel, a kétgyerekes csokban bíznak a beruházók2019. február 4. (hétfő) 15:36 - news/101_0_t.jpgKevesebb az épülő új ingatlanra felvett hitel, a kétgyerekes csokban bíznak a beruházók

A tavaly felvett lakáshitelek közel háromnegyedét használt ingatlanok vásárlására fordították a háztartások – derül ki a Magyar Nemzeti Bank statisztikájából.

Változatlanul a használt lakások vásárlása dominál a célok között a magyarországi lakáshitel-piacon, de korábban ebből növekvő szeletet hasított ki az új lakásokra felvett hitelek száma. Ez a tendencia megfordulni látszik, a jegybank adatai szerint ugyanis a 2018 első tizenegy hónapjában felvett 793 milliárd forintnyi lakáshitel 73,7 százalékát használt ingatlan vásárlására fordították a lakossági és önálló vállalkozói ügyfelek, míg 2017-ben ez az arány 70 százalék körül alakult.

Az új lakás vásárlására, építésére, illetve bővítésére felvett kölcsönök aránya csökkent egy év alatt; míg a 2018 novemberének végéig tartó időszakban a felvett lakáshitelek 17,6 százalékát fordították erre a célra, addig egy évvel korábban még 18,3 százalék volt ez az arány.

Mivel az új lakások vásárlására fordított hitelek összege majdnem másfélszeresére, 64 milliárd forintra emelkedett egy év alatt, így az új ingatlanoknál az építések és a bővítések húzták le az arányt.

A használt lakások iránti keresletet az elszálló ingatlanáraknak is köszönhető, a szakértők szerint viszont változhat a helyzet, amennyiben valóban megépül a 2020-ig tervezett 22-23 ezer új lakás, a potenciális vásárlók között a kétgyerekes csokot igénylők is szerepelnek.

Twitter Share on Google+
Vissza
 
 

Gyorskeresés

Típus:
Megye:
Kerület:
Település:
Ár: -
Méret: - m2
17 találat
Részletes kereső